Velen waagden de sprong, werden zelfstandig en slaagden erin om hun droom stap voor stap uit te bouwen. Een eigen zaak, gebouwd op passie, doorzettingsvermogen en hard werk. De 6000 ondernemers die dit jaar al kopje onder gingen hebben voorlopig hun droom moeten opbergen. Ze gingen waarschijnlijk allemaal van start met een torenhoge ambitie.

Ongelijke wapens

In onze geopolitieke wereld is het ondernemen aanzienlijk veranderd. De concurrentiekracht van onze bedrijven en industrie staat onder druk. Het is duidelijk dat we buiten onze landsgrenzen moeten leren denken. Uit gesprekken met werkgevers- en vakorganisaties blijkt dat de grootste knelpunten voor onze bedrijven met stip het nijpende tekort aan arbeidskrachten, de torenhoge loon- en energiekost én een kluwen aan administratieve regeltjes zijn. Daar moeten we dringend iets aan doen.

Onze bedrijven strijden met ongelijke wapens ten opzichte van bedrijven in het buitenland. Onze loonkost is hoog, veel te hoog; met voorsprong de hoogste ten opzichte van Frankrijk, Duitsland en Nederland. Deze kost is sinds 2014 onophoudelijk blijven stijgen waardoor de kloof nog dieper werd. Daarbovenop toont de reële productiviteit sinds 2020 een dalende trend in ons land. Logisch toch dat bedrijven over het muurtje van onze landsgrenzen gaan kijken?

Onze bedrijven strijden met ongelijke wapens ten opzichte van bedrijven in het buitenland.

Hoe zou je zelf zijn, als het gras inderdaad groener is aan de overkant? Al jaren verhuizen bedrijven hun depots net over de grens, waar een flexibeler arbeidsrecht geldt en waar nachtwerk aan een veel voordeliger tarief kan. Mede daarom moet deze regering werk maken van een modernere arbeidsmarkt. Gelukkig is dat ook exact wat ze gaan doen. De regels rond nachtarbeid worden versoepeld, de mogelijkheden rond de openingsuren verruimd en het regime van de flexi-jobs verder uitgebreid.

Minder regels, meer ondernemen

Een ondernemer moet kunnen doen waar hij goed in is: ondernemen en creëren. De administratieve rompslomp is vandaag niet meer te overzien – de beste boekhouder dreigt er zijn weg nog in te verliezen. Dat moet en kan eenvoudiger.

Op de regeringstafel ligt momenteel een initiatief om deze ‘regulitis’ tegen te gaan: de wet ‘lagere kosten’, die een einde zal maken aan onnodige regels en kosten. Een duidelijke stap in de juiste richting, maar we moeten verder gaan. Zo moet de synergie tussen de verschillende overheden efficiënter zodat we dubbele reglementering vermijden.

Op de regeringstafel ligt een initiatief om deze ‘regulitis’ tegen te gaan

Ook voor de industrie willen we de barrières aanpakken. Met ‘Make 2025-2030’ werd deze week de start gegeven aan ons industrieplan. Samen met de deelstaten werkt de federale regering maatregelen uit om onze industrie opnieuw zuurstof te geven. Zo verzekeren we dat we kunnen blijven meedraaien op het economische toneel.

Vervagende landsgrenzen

Op de Vlaamse feestdag zong ik traditiegetrouw de Vlaamse Leeuw, een ode aan moed, strijd en vastberadenheid. Eén zin bleef zoals steeds nazinderen in mijn hoofd: ‘De tijd verslindt de steden, geen tronen blijven staan.’

Vandaag hebben we dezelfde uitdagingen, op economisch en geopolitiek vlak.
Er zijn grote verschuivingen en geen zekerheden. E-commerce doet de landsgrenzen vervagen en ondernemers moeten sneller dan ooit schakelen tussen risico en opportuniteit om veerkrachtig te blijven in een onvoorspelbare wereld.

Laat ons fier zijn op onze kennis en innovatie. We moeten die koesteren en ervoor vechten om ze verder uit te bouwen. Deze regering kiest de kant van onze ondernemers, om onze welvaart en onze koopkracht te beschermen. Ondernemerschap moeten we te allen tijde stimuleren.
Daar zet ik met veel zin mijn schouders onder.

OPINIESTUK werd gepubliceerd in "Doorbraak" op 15 juli 2025
https://tinyurl.com/54bdjps7